User login

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

You are here

Διαβάστε επίσης

O Erytos II - Cosmote με το εντυπωσιακό του μπαλόνι
(Αγώνες)

Η τελευταία διαδρομή σε αυτό τα ράλι των αγώνων της Aegean Regatta  περιλάμβανε την διαδρομή 54ν.μ. απο την Νίσυρο στο πανέμορφο νησί της Ρόδου.

Οι συνήθεις ύποπτοι της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 40ν.μ. απο την Αστυπάλαια στο νησί της Νισύρου. Οι συνθήκες και η εξέλιξη του αγώνα, οι πρωταγωνιστές και οι... συνήθεις ύποπτοι!

Η πρώτη ημέρα αγώνων της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 58ν.μ. από την Πάτμο στο νησί της Αστυπάλαιας. Η τακτική των κυβερνητών και η εξέλιξη του αγώνα, τα σκάφη που έπαθαν ζημιές καθώς και οι πρωταγωνιστές της πρώτης ημέρας αγώνων.

Εξαιρετική εκκίνηση για το Tomahawk GRE-2004 στα ORC Club
(Αγώνες)

Με πολλές απουσίες η τελευταία ιστιοδρομία του Cyclades Regatta που ανέδειξε τους νικητές του αγώνα και αποτέλεσε την πιο ενδιαφέρουσα πλεύση για τους ιστιοπλόους από πλευράς τακτικής.

Μαϊνάροντας τη μαΐστρα με 35 κόμβους αέρα
(Αγώνες)

Συναρπαστική η ιστιοδρομία Πάρος-Σέριφος, με αέρα της τάξης των 30 κόμβων και καταιγιστικές σπηλιάδες στην είδοσο του όρμου της Σερίφου. Ζημιές σημειώθηκαν μα τελικά οι ιστιοπλόοι, σώοι και αβλαβείς κατέφθασαν νωρίς το απόγευμα στον προορισμό τους.

Από τον χρήστη Amola | Sat, 2017-04-01 15:21 | Εκπαιδευτικά

Η πορδή πάνω στο σκάφος

Η πορδή ως λειτουργία του σώματος είναι κάτι που απαντάται κατά κόρον στην ιστιοπλοΐα, μας απασχολεί αλλά αποφεύγουμε να συζητάμε.

Στο παρόν δοκίμιο θα καταπιαστούμε με ένα ευαίσθητο αλλά μείζον ζήτημα που άπτεται τόσο της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας όσο και της ιστιοπλοΐας κρουαζιέρας και δεν είναι άλλο από αυτό της πορδής πάνω στο σκάφος.

Θα εξετάσουμε τους παράγοντες που τη δημιουργούν, τις διάφορες κατηγορίες στις οποίες εντάσσεται, τις μεθόδους ελέγχου της και τελικά τους τρόπους με του οποίους το άτομο μπορεί αποτελεσματικά να την… εξαμολύσει δίχως να προκαλέσει τον αποτροπιασμό των παρακειμένων αθλητών, φίλων και συντρόφων.

Τί προκαλεί την πορδή;
Η πορδή εμφανίζεται σε όλες τις πτυχές της δράσης του ιστιοπλόου, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου του, πολύ δε περισσότερο κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας όπως για παράδειγμα το βιράρισμα του μπαλονιού και επιτείνεται από την έκθεση στο κρύο και την υγρασία τις ατελείωτες ώρες που ο ιστιοπλόος κάθεται στα ρέλια στα μεγάλα μπράτσα.

Το φαγητό κατά τη διάρκεια αλλά κυρίως την προηγούμενη του ταξιδέματος παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη συχνότητα εμφάνισής της όσο και στο άρωμά της με ορισμένους Ομίλους ιστιοπλοΐας να «παίρνουν κόκκινη κάρτα» καθώς της προσδίδουν έντονο χαρακτήρα προσφέροντας στους αθλητές ιστιοπλόους φασολάδα αμέσως μετά τον τερματισμό, τη στιγμή που άλλοι Όμιλοι αρέσκονται στο να της αποδίδουν μια πιο mild χροιά καθώς στο τραπέζι τους έχουν Γουρουνόπουλο ή τέλος πάντων κάποιο κρεατικό συνοδευόμενο από σαλάτα.

Αποτελεσματική πορδή σημαίνει ναυτική γνώση
Η αποτελεσματική πορδή πάνω στο σκάφος προϋποθέτει ναυτική γνώση και τεχνική καθότι ο ήχος και η οσμή της γίνονται αντιληπτά ανάλογα με την πλεύση, τη διεύθυνση και ένταση του φαινόμενου ανέμου και φυσικά τη θέση του ατόμου πάνω στο σκάφος. 

Ο βασικότερος κανόνας είναι ότι θα πρέπει να γίνεται σταβέντο και ποτέ σοφράνο γιατί τότε οι αιθανόλες που αυτή παράγει πρώτα περνούν από τις μύτες των συνταξιδιωτών και μετέπειτα χάνονται στο πέλαο. Στις πλεύσεις όρτσα θα πρέπει το άτομο να κάθεται όσο πιο πρύμα γίνεται με τον τιμονιέρο στο σημείο αυτό να έχει αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα και τον πλωριό μεγάλο ντεσαβαντάζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλεύση αυτή με ευκολία πέρδεται επίσης και ο τρίμερ της τζένοα. 

Τα πράγματα αλλάζουν άρδην στις πλεύσεις πρύμα με τον πλωριό να παίρνει τη ρεβάνς, όμως η αισθητή μείωση του φαινόμενου ανέμου αυξάνει τον κίνδυνο ο συριγμός ή κροτάλισμά της να γίνονται αντιληπτά και η ευωδιά της να αιωρείται για ώρα πάνω από το σκάφος. 

Ποιός κινδυνεύει με τυμπανισμό;


Σε κάθε περίπτωση, στην πιο μειονεκτική θέση βρίσκεται ο ιστιοπλόος στο πιάνο καθότι συνεχώς βρίσκεται στο κέντρο του σκάφους περιστοιχιμένος από ιστιοπλόους και έχοντας απωλέσει τη δυνατότητα να καταφύγει σε σταβέντο πορδή, πολλές φορές οδηγείται σε τυμπανισμό.

Το προνόμιο της πιο απολαυστικής μα και εντυπωσιακής ακούσιας πορδής έχει ο #2 ή αλλιώς αλμπουράς καθότι η στιγμή του βιραρίσματος των μανταριών δίνεται η δυνατότητα για την πιο απολαυστική εκκένωση λόγω της έκτασης του σώματος και της σύσφιξης των μυών της λεκάνης: τριζάτη πορδή προερχόμενη από τα έγκατα για τον αλμπουρά, με τον τρίμερ της τζένοα κατά το grinding να πλασάρεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης απόλαυσης.
 

Τεχνικές αποτελεσματικού... πέρδεσθαι!

Πεπειραμένοι ιστιοπλόοι ανά το Αιγαίο έχουν αναπτύξει τεχνικές έτσι ώστε όχι μόνο να μη γίνονται αντιληπτοί αλλά μάλιστα να επωφελούνται της πορδής, τεχνικές όμως που απαιτούν συγκέντρωση και εξάσκηση για να επιτύχουν: αναφερόμαστε στην πορδή κατά τον ελιγμό π.χ. τσίμα ή τακ κατά την οποία το πλήρωμα έχει εστιάσει αλλού την προσοχή του καθώς επίσης και την «πορδή καμικάζι», την αθόρυβη πορδή μέσα στην ερμητικά κλειστή σαλοπέτα όταν κάθονται στα ρέλια, που τους κρατά ζεστούς για ώρα και η μυρωδιά της δε γίνεται αντιληπτή.
 

Στο βίντεο με τίτλο «Farting on a sailboat»  που ακολουθεί, αναλύονται με γλαφυρό τρόπο όλα τα μυστικά μιας επιτυχημένης πορδής πάνω στο σκάφος:

 

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό γράφηκε εν είδη Πρωταπριλιάτικου αστείου και σκοπό έχει να διασκεδάσει και όχι να προσβάλει. Αποτελεί συνέχεια της παράδοσης που ξεκίνησε πέρσυ με το «Οι 5 πιο sexy ιστιοπλοΐνες του Σαρωνικού»