User login

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

You are here

Διαβάστε επίσης

O Erytos II - Cosmote με το εντυπωσιακό του μπαλόνι
(Αγώνες)

Η τελευταία διαδρομή σε αυτό τα ράλι των αγώνων της Aegean Regatta  περιλάμβανε την διαδρομή 54ν.μ. απο την Νίσυρο στο πανέμορφο νησί της Ρόδου.

Οι συνήθεις ύποπτοι της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 40ν.μ. απο την Αστυπάλαια στο νησί της Νισύρου. Οι συνθήκες και η εξέλιξη του αγώνα, οι πρωταγωνιστές και οι... συνήθεις ύποπτοι!

Η πρώτη ημέρα αγώνων της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 58ν.μ. από την Πάτμο στο νησί της Αστυπάλαιας. Η τακτική των κυβερνητών και η εξέλιξη του αγώνα, τα σκάφη που έπαθαν ζημιές καθώς και οι πρωταγωνιστές της πρώτης ημέρας αγώνων.

Εξαιρετική εκκίνηση για το Tomahawk GRE-2004 στα ORC Club
(Αγώνες)

Με πολλές απουσίες η τελευταία ιστιοδρομία του Cyclades Regatta που ανέδειξε τους νικητές του αγώνα και αποτέλεσε την πιο ενδιαφέρουσα πλεύση για τους ιστιοπλόους από πλευράς τακτικής.

Μαϊνάροντας τη μαΐστρα με 35 κόμβους αέρα
(Αγώνες)

Συναρπαστική η ιστιοδρομία Πάρος-Σέριφος, με αέρα της τάξης των 30 κόμβων και καταιγιστικές σπηλιάδες στην είδοσο του όρμου της Σερίφου. Ζημιές σημειώθηκαν μα τελικά οι ιστιοπλόοι, σώοι και αβλαβείς κατέφθασαν νωρίς το απόγευμα στον προορισμό τους.

Από τον χρήστη easlanis | Sun, 2016-02-28 00:48 | Διεθνή

Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ORC: Μία μεγάλη γιορτή της Ανοικτής Θάλασσας στην Ελλάδα

Από το 2003 που διοργανώθηκε πρώτη φορά (αρχικά σαν IMS και στην συνέχεια σαν ORC), το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ORC  έδειξε πως πρόκειται για έναν επιτυχημένο θεσμό που στόχο έχει την βελτίωση του αθλήματος, την ανάδειξη της ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας, την αναβάθμιση των εθνικών πρωταθλημάτων αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων και επαφών μεταξύ των  ανθρώπων της ιστιοπλοΐας. Πρόκειται για ένα θεσμό που γρήγορα αγκαλιάστηκε  από την κοινότητα των ιστιοπλόων σε όλη την Ευρώπη.

Την τιμή της διοργάνωσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ORCi την έχει ο ΝΟΘ. Η εμπειρία του παλαιότερου ομίλου στην Θεσσαλονίκη είναι διεθνώς αναγνωρισμένη μιας και έχει αναλάβει στο παρελθόν μία πλειάδα σημαντικών διοργανώσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο (παγκόσμιο Quarter ton 1991, πανελλήνιο IMX38 1996 & 1997, πανελλήνιο ΙΜS 2000, πανελλήνιο ORC & IRC 2013). Ταυτόχρονα για το 2016 ο ΝΟΘ έχει αναλάβει και την διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος NACRA 17 την περίοδο 12-20/9/2016

 

"Σε όλες τις κατηγορίες, αλλά ιδιαίτερα στην κατηγορία C θα συμμετέχουν όχι μόνο τα γνωστά εντυπωσιακά σκάφη με επαγγελματικά πληρώματα, αλλά και “γήινα” σκάφη δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους ιστιοπλόους να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο"

Λάζαρος Τσαλίκης , πρόεδρος ΕΑΘ και ΝΟ Θεσσαλονίκης

Οι αγώνες θα λάβουν χώρα στον Τορωναίο κόλπο στην Χαλκιδική, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς στην μαρίνα του οποίου έχουν φιλοξενηθεί, με επιτυχία, πολυάριθμες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις στο παρελθόν. Πρόκειται για την μεγαλύτερη οργανωμένη μαρίνα στην βόρεια Ελλάδα με χωρητικότητα 315 σκαφών, βάθος 5,5 μέτρα επιτρέποντας την πρόσβαση σε σκάφη μέχρι και 165 πόδια. Στο σύνολό του, το ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει εξαιρετικές παραλίες, εστιατόρια, bars, cafe, mini market και εμπορικά καταστήματα διασφαλίζοντας την ευχάριστη διαμονή των ιστιοπλόων κατά την περίοδο των αγώνων.

Στο τεχνικό μέρος των αγώνων, τα σκάφη πρόκειται να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες (A,B & C) ανάλογα με τον συντελεστή CDL (Class Division Length) και  θα δημιουργηθούν 2 ή 3 στίβοι ανεξάρτητοι ο ένας με τον άλλο ώστε τα όμοια σκάφη να συναγωνίζονται χωρίς παρεμβολές από σκάφη άλλων κατηγοριών.

Επιτροπή και συντελεστές του αγώνα

Επικεφαλής στους στίβου θα είναι ο Κος Αθανάσιος Παπαντωνίου πιστοποιημένο στέλεχος της ISAF στην διοργάνωση αγώνων (ISAF Race Management Sub-committee) με συνεχή παρουσία στους Ολυμπιακούς αγώνες από το 2004 μέχρι και το Ρίο και ο Κος Νίκος Παπαγεωργίου, διακεκριμένος ιστιοπλόος, πρωταθλητής στα laser ενώ την τρέχουσα περίοδο είναι προπονητής ιστιοπλοΐας στα Laser του ΝΟΘ, ενώ ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 Νέων Νεανίδων που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία ο ΝΟΘ πέρυσι. Το ORC θα είναι παρόν με όλο το τεχνικό επιτελείο και επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής ανάθεσης πρωταθλημάτων Paolo Massarini.

Για την διασφάλιση της αντικειμενικότητας των καταμετρήσεων αλλά και θέλοντας να εξασφαλιστεί ο ενδελεχής έλεγχος, ορίστηκαν από τον ΝΟΘ στην επιτροπή καταμέτρησης ο Κος Δημήτρης Δήμου αρχικαταμετρητής στους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016 (ISAF Int’l Measurers Sub-com, ISAF Equipment control Sub-com, ISAF Race Officials Com.) καθώς και ο κος Nicola Scironi, chief measurer και πρόεδρος της επιτροπής καταμέτρησης του ORC.

Τέλος η επιτροπή ενστάσεων αποτελείται από 6 διεθνείς κριτές: Ντίνα Σφακιανάκη (IJ GRE),  Tom Rinda (IJ USA), Zoran Grubisha (IJ CRO), Zvi Ziblat (IJ ISR), Willi Gohl (IJ GER)και Hulki Oruz (IJ TUR).

Επιπρόσθετα και παράλληλα με τις κατηγορίες θα τρέχει και το κύπελλο Corinthian στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα σκάφη τα οποία έχουν αμιγώς ερασιτεχνικό πλήρωμα.

34 συμμετοχές μέχρι στιγμής
Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 34 σκάφη από 8 χώρες ενώ αναμένεται όσο πλησιάζει ο καιρός οι συμμετοχές να αυξηθούν και να ξεπεράσουν τις 65. Η μέχρι τώρα διασπορά των μεγεθών κυμαίνεται από 31,7 πόδια το πιο μικρό μέχρι 52 πόδια. 

Η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση των σκαφών αλλά και ο διαχωρισμός των στίβων δίνει την δυνατότητα σε σκάφη της ίδιας κατηγορίας να συναγωνίζονται αποκλειστικά μεταξύ τους με την κάθε κατηγορία να δίνει 1ο ευρωπαϊκό κύπελλο στον νικητή της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έλληνας ιστιοπλόος, της Ανοικτής Θάλασσας είναι δυνατόν να λάβει μέρος, αλλά και να διακριθεί συναγωνιζόμενος σκάφη της ίδιας δυναμικότητας.  Όπως επισημάνει και ο πρόεδρος του ΝΟΘ κος Λάζαρος Τσαλίκης «Σε όλες τις κατηγορίες, αλλά ιδιαίτερα στην κατηγορία C θα συμμετέχουν όχι μόνο τα γνωστά εντυπωσιακά σκάφη με επαγγελματικά πληρώματα, αλλά και “γήινα” σκάφη δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους ιστιοπλόους να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο»    
 

Απουσιάζουν οι Έλληνες από το βάθρο

Στα στατιστικά των προηγούμενων ετών, ανεξαρτήτως κατηγοριών. κυριαρχούν οι Ιταλοί με 8 πρώτες νίκες, 7 δευτέρες θέσεις και 6 τρίτες με τους Σουηδούς να ακολουθούν διακριτικά (4,1,3). Πρώτες νίκες επίσης παρουσιάζουν η Γερμανία, η Εσθονία, Νορβηγία, η Ρουμανία και η Τσεχία ενώ από το βάθρο απουσιάζουν οι Έλληνες ιστιοπλόοι, οι οποίοι βέβαια έχουν κατακτήσει αρκετές παγκόσμιες διακρίσεις. Ελπίζουμε ότι το φετινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εκτός από μία επιτυχημένη διοργάνωση, θα είναι άλλη μία ευκαιρία για ελληνικές επιτυχίες στην ιστιοπλοΐα της ανοικτής θάλασσας. 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

 

Αιμίλιος Ασλάνης