User login

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

You are here

Διαβάστε επίσης

O Erytos II - Cosmote με το εντυπωσιακό του μπαλόνι
(Αγώνες)

Η τελευταία διαδρομή σε αυτό τα ράλι των αγώνων της Aegean Regatta  περιλάμβανε την διαδρομή 54ν.μ. απο την Νίσυρο στο πανέμορφο νησί της Ρόδου.

Οι συνήθεις ύποπτοι της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 40ν.μ. απο την Αστυπάλαια στο νησί της Νισύρου. Οι συνθήκες και η εξέλιξη του αγώνα, οι πρωταγωνιστές και οι... συνήθεις ύποπτοι!

Η πρώτη ημέρα αγώνων της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 58ν.μ. από την Πάτμο στο νησί της Αστυπάλαιας. Η τακτική των κυβερνητών και η εξέλιξη του αγώνα, τα σκάφη που έπαθαν ζημιές καθώς και οι πρωταγωνιστές της πρώτης ημέρας αγώνων.

Εξαιρετική εκκίνηση για το Tomahawk GRE-2004 στα ORC Club
(Αγώνες)

Με πολλές απουσίες η τελευταία ιστιοδρομία του Cyclades Regatta που ανέδειξε τους νικητές του αγώνα και αποτέλεσε την πιο ενδιαφέρουσα πλεύση για τους ιστιοπλόους από πλευράς τακτικής.

Μαϊνάροντας τη μαΐστρα με 35 κόμβους αέρα
(Αγώνες)

Συναρπαστική η ιστιοδρομία Πάρος-Σέριφος, με αέρα της τάξης των 30 κόμβων και καταιγιστικές σπηλιάδες στην είδοσο του όρμου της Σερίφου. Ζημιές σημειώθηκαν μα τελικά οι ιστιοπλόοι, σώοι και αβλαβείς κατέφθασαν νωρίς το απόγευμα στον προορισμό τους.

Από τον χρήστη easlanis | Thu, 2016-10-06 21:00 | Παραϊστιοπλοϊκά

Safe Water Sports: Ασφάλεια στη θάλασσα και ασφαλή θαλάσσια σπορ

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου το βασικό τουριστικό προϊόν της είναι η θάλασσα και οι δραστηριότητες γύρω από αυτήν. Κατά το έτος 2014, 21,5 εκ τουρίστες επισκέφτηκαν την χώρα μας. Με περίπου 2.500 νησιά, η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα).

 

Τί είναι το Safe Water Sports
Το Safe Water Sports (www.safewatersports.gr) είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 και έχει σαν βασικούς στόχους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες στο νερό και την θάλασσα, τόσο αθλητικές όσο και ψυχαγωγικές, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων. 

Αφορμή για την ίδρυση της πρωτοβουλίας ήταν το θανάσιμο ατύχημα που έγινε το καλοκαίρι του 2014 στη Μύκονο, στο οποίο ένα 10χρονο παιδί, ο Μιχαήλ Πασχαλάκης, έχασε τη ζωή του όταν μαζί με φίλους έκανε ένα θαλάσσιο σπορ στην παραλία Καλό Λιβάδι.
Το Safe Water Sports δραστηριοποιείται στην ενημέρωση των πολιτών, για την ασφάλεια στην θάλασσα και τα σπορ.

Επίσης αναλαμβάνει δράσεις σε συνεργασία με την πολιτεία και φορείς του ιδιωτικού τομέα που έχουν σαν στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και την πρόληψη των ατυχημάτων. Τέλος αναλαμβάνει να την ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα αναφορικά με την αντιμετώπιση της θάλασσας και όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτή. 

Η πρωτοβουλία στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισμό και χρησιμοποιεί την δύναμη της πληροφορίας και της πληροφορικής για να αναδείξει και να ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο ρόλο του πολίτη στο τομέα που δραστηριοποιείται. Ο Οργανισμός δεν λαμβάνει, καμία απολύτως κρατική χρηματοδότηση. Οι πόροι του, προέρχονται αποκλειστικά από τον Ιδιωτικό τομέα. 
Κάθε χρόνο 50,000 Ευρωπαίοι πολίτες (EΕ 27) τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως (σε ευρωπαϊκό επίπεδο). 

 

 Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον πολίτη

Το Safe Water Sports, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, ανέπτυξε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι σήμερα διαθέσιμη στο Internet (μέσω του web site μας) αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν.
Με την πλατφόρμα αυτή, που είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά όσο και αγγλικά, ο πολίτης σήμερα μπορεί εύκολα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να ενημερωθεί για:

  • ΟΛΕΣ και ΜΟΝΟ τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κλπ.) που λειτουργούν στην Ελλάδα, 
  • τις 3.000+ παραλίες με πρόσβαση καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών από την πλευρά της ασφάλειας (δηλαδή αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά, το είδος παραλίας –πχ. αμμώδης, με βότσαλα κλπ.-,
  • το μήκος της παραλίας,
  • αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες,
  • αν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κλπ.),
  • μια ενδεικτική φωτογραφία,
  • το στίγμα τους καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες,
  • πολλές άλλες πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες στην θάλασσα και το νερό, όπως μαρίνες, κανονισμοί ασφάλειας, λιμενικές αρχές, καιρός κτλ

Επίσης δύναται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής Safe Water Sports να :

  • Καταγγείλουν, αναφέρουν κάθε παραβατική ή παράνομη δραστηριότητα στην θάλασσα που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών.
  • Σχολιάσουν και να βαθμολογήσουν μια επιχείρηση θαλασσίων σπορ – μέσων αναψυχής.

 

Δράσεις ενημέρωσης & Video Spots

Το Safe Water Sports, στους 15 μήνες λειτουργίας του, έλαβε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις με στόχο την διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και γενικότερα την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η προβολή του έργου και σκοπού του Οργανισμού γίνεται επίσης μέσω ειδικών αφιερωμάτων σε περιοδικά, εφημερίδες, την τηλεόραση, ενημερωτικά sites, blogs κ.λ.π.
Παράλληλα ο Οργανισμός δημιούργησε και μια σειρά ενημερωτικών video spots για την ασφάλεια στην θάλασσα τα οποία προβάλλονται στην τηλεόραση, στους κινηματογράφους, στα social media, στα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐα και σε σημεία διέλευσης του κοινού. 

Με την ευγενική χορηγία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα του Ιδρύματος Λάτση, δημιουργήθηκε επίσης μια ειδική σειρά εκπαιδευτικών Video στα οποία συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες και αθλητές του υγρού στίβου. Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν οι εξής:
Νίκος Κακλαμανάκης – Windsurfing, Χρυσός Ολυμπιονίκης
Σοφία Παπαδοπούλου – Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας
Αγγελική Καραπατάκη – Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης
Χρήστος Αφρουδάκης – Ολυμπιονίκης – Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης
Νικόλας Πλυτάς – Πρωταθλητής θαλασσίου σκι

Πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ
Παράλληλα το Safe Water Sports συμφώνησε με την διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία πιστοποίηση TÜV AUSTRIA HELLAS, ώστε να προχωρήσουμε από κοινού στον σχεδιασμό και την εφαρμογή Ιδιωτικού Πρωτοκόλλου Ελέγχου Συμμόρφωσης και Σήματος Ποιότητας Επιχειρήσεων Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ (ΕΕΘΣ) για την ασφάλεια. 

 

infosafe@safewatersports.gr 
facebook.com/SafeWaterSports

Κονίτσης 11Β Μαρούσι, 15125, Αθήνα Tel:+ 302108028428