User login

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

You are here

Διαβάστε επίσης

O Erytos II - Cosmote με το εντυπωσιακό του μπαλόνι
(Αγώνες)

Η τελευταία διαδρομή σε αυτό τα ράλι των αγώνων της Aegean Regatta  περιλάμβανε την διαδρομή 54ν.μ. απο την Νίσυρο στο πανέμορφο νησί της Ρόδου.

Οι συνήθεις ύποπτοι της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 40ν.μ. απο την Αστυπάλαια στο νησί της Νισύρου. Οι συνθήκες και η εξέλιξη του αγώνα, οι πρωταγωνιστές και οι... συνήθεις ύποπτοι!

Η πρώτη ημέρα αγώνων της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 58ν.μ. από την Πάτμο στο νησί της Αστυπάλαιας. Η τακτική των κυβερνητών και η εξέλιξη του αγώνα, τα σκάφη που έπαθαν ζημιές καθώς και οι πρωταγωνιστές της πρώτης ημέρας αγώνων.

Εξαιρετική εκκίνηση για το Tomahawk GRE-2004 στα ORC Club
(Αγώνες)

Με πολλές απουσίες η τελευταία ιστιοδρομία του Cyclades Regatta που ανέδειξε τους νικητές του αγώνα και αποτέλεσε την πιο ενδιαφέρουσα πλεύση για τους ιστιοπλόους από πλευράς τακτικής.

Μαϊνάροντας τη μαΐστρα με 35 κόμβους αέρα
(Αγώνες)

Συναρπαστική η ιστιοδρομία Πάρος-Σέριφος, με αέρα της τάξης των 30 κόμβων και καταιγιστικές σπηλιάδες στην είδοσο του όρμου της Σερίφου. Ζημιές σημειώθηκαν μα τελικά οι ιστιοπλόοι, σώοι και αβλαβείς κατέφθασαν νωρίς το απόγευμα στον προορισμό τους.

Από τον χρήστη Olga | Thu, 2016-05-26 07:33 | Διακοπές

Η σαγηνευτική μα ανεξερεύνητη Κέα

Με την Κέα, γνωστή και ως Τζιά (λατ. Cea και ενετ. Zea) και στην αρχαιότητα Κέος, Κέως, νησί των δυτικών Κυκλάδων ρίχνει αυλαία το Κυπέλλο Άνοιξης του ΝΑΟΒ για το Παρασκευοσαββατοκύριακο που μας έρχεται!

Πρόκειται για έναν ανεξερεύνητο προορισμό ακόμη και για τους περισσότερους Έλληνες. Κι όμως, αυτό το νησί των Κυκλάδων ήταν εκείνο που σαγήνευσε έναν Βρετανό δημοσιογράφο και τον έκανε να γράψει ύμνους στην Telegraph. Περιγράφοντάς την ως ένα «σαγηνευτικό και ήρεμο μέρος», ο συντάκτης του δημοσιεύματος προειδοποιεί όσους ξεκινήσουν από την Κέα προκειμένου να δουν κι άλλα νησιά, πως πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να φύγουν ποτέ από εκεί!

 

Κέα και Ιστιοπλοΐα

Για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας όμως, συγκαταλέγεται στα δημοφιλή νησιά λόγω της εγγύτητάς της στην Αττική. 

Η περιοχή μεταξύ Σουνίου, Κέας και Μακρονήσου είναι το περίφημο Κάβο Ντόρο (Καφηρέας κατά την αρχαιότητα). Λόγω των διαφορετικών ρευμάτων και των ανέμων που πνέουν από διάφορες κατευθύνσεις, θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο δύσκολα περάσματα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Στην πραγματικότητα, η έννοια του Κάβο Ντόρο δεν είναι «Χρυσό Ακρωτήριο» αλλά μια παράφραση του Cavo Duro, που σημαίνει «Σκληρό Ακρωτήριο». Πριν λοιπόν ξεκινήσει κανείς για ιστιοπλοΐα στην Κέα θα πρέπει να μελετήσει τον άνεμο και την κατεύθυνση, για να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση από το Κάβο Ντόρο.

Φτάνοντας στην Τζιά, ξεχωρίζουμε την γραφική Ιουλίδα με τα ανηφορικά σοκάκια και τα πάλλευκα σπιτάκια, το «ζωντανό» Βουρκάρι με τα cosmo vibes, τα παγκοσμίου ενδιαφέροντος ναυάγια (στα νερά της Τζιας, έξω από το λιμάνι, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια του κόσμου, ο «Βρετανικός») και τους αυθεντικούς ανθρώπους!  Το λιμάνι της Κορησσία ή Λιβάδι και οι μικροί μα τόσο συμπαθητικοί οικισμοί Οτζιάς και Ποίσσες ή Πήσσες συνθέτουν την «προσωπικότητα» της Τζιάς.

Φυσικά δεν παραλείπουμε να αναφερθούμε στις τόσο ωραίες παραλίες της που καλύπτουν όλα τα γούστα. Αμμουδερές, με αβαθή νερά, με σκιά από αρμυρίκια, με βότσαλο, οργανωμένες με ξαπλώστρες, πιο απομονωμένες και προσβάσιμες μόνο από χωματόδρομο, μα κυρίως με ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ γαλαζοπράσινα νερά!

 

Τip: Μια βόλτα στο λιμανάκι στο Βουρκάρι θα σας «πλημμυρίσει» ρομαντικά αισθήματα! Αφήστε που είναι και το καλύτερο σημείο για να δέσει ένα σκάφος. Είναι πολύ δημοφιλές στους ιστιοπλόους, δεδομένου ότι προστατεύεται από τους ανέμους και υπάρχει λιγότερο κούνημα εκεί σε σύγκριση με το λιμάνι της Κορρησίας. Για κάθε ιστιοπλοϊκό συστήνεται να δέσει εδώ ώστε να βγαίνει απευθείας στην αποβάθρα. Για πιο εύκολη πρόσβαση στους πελάτες από τα σκάφη, κάποιες ταβέρνες και ένας μικρός έμπορος επίπλων έχουν κατασκευάσει μια ξύλινη σκάλα. Υπάρχει νερό και ρεύμα στην προβλήτα. Οι απαιτούμενες προπληρωμένες κάρτες μπορούν να αγοραστούν στο σούπερ μάρκετ, όπου επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκο ψωμί το πρωί. Ακριβώς πάνω στο δρόμο υπάρχουν μερικά εστιατόρια και μπαρ.

 

Λίγη ...ιστορία

Η παλαιότερη ονομασία της Κέας ήταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί λεγόταν Τζια. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στον ήρωα Κέω που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο οι οποίοι κατά την αρχαιότητα κατέλαβαν το νησί. Ο προϊστορικός οικισμός της Κεφάλας που βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο, στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, ιδρύθηκε κατά την τελική νεολιθική περίοδο, γύρω στα τέλη της 4ης χιλιετίας (3300 π.Χ. περίπου). Ο Προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης Κέας, στο βόρειο τμήμα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Αιγαιακού χώρου, από το τέλος της νεολιθικής εποχής (3000 π.Χ.), που χρονολογείται η πρώτη εγκατάσταση στο χώρο, μέχρι τον 15ο αιώνα π.Χ., οπότε καταστράφηκε από τους ισχυρούς σεισμούς, σε περίοδο μεγάλης ακμής.

Στους αρχαϊκούς χρόνους (7ος -6ος αιώνας), στην Κέα υπήρχαν τέσσερις ανεξάρτητες και δυνατές οικονομικά και πολιτιστικά πόλεις: η Ιουλίς, η Καρθαία, η Ποιήεσσα και η Κορησσός, ερείπια των οποίων υπάρχουν έως σήμερα και μαρτυρούν την μεγάλη ακμή του νησιού κατά την αρχαιότητα. Όλες οι πόλεις περιβάλλονταν από οχύρωση, ενώ η ανέγερση μεμονωμένων πύργων σε επίκαιρα σημεία συμπληρώνει τον έλεγχο και την προστασία κάθε επικράτειας. Έπειτα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, την Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία το νησί περιήλθε σε παρακμή και ήταν ορμητήριο πειρατών. Από το 1830, η Κέα, όπως και όλες οι Κυκλάδες περιελήφθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κέας.

 

Σπορ και Δραστηριότητες στην Κέα

* Πεζοπορία: Με δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 36 χλμ., το νησί αυτό θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο περιπατητικός τουρισμός, και μάλιστα τα μονοπάτια της Κέας έχουν χαρακτηριστεί ως «Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος». Έχουν επιλεγεί δώδεκα διαδρομές,στις οποίες είναι τοποθετημένες ξύλινες πινακίδες που καθοδηγούν τους περιπατητές με ασφάλεια. Οι διαδρομές αυτές, που έχουν διαφορετικό μήκος και βαθμό βατότητας, ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα παλαιά λιθόστρωτα μονοπάτια.

* Ορεινή ποδηλασία
Αυτόνομη Κατάδυση: Τα νερά γύρω από Κέα κρύβουν στο βυθό τους πολλά ναυάγια, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού-πλοίου του Τιτανικού, τον γνωστό Βρετανικό.
* Και φυσικά ιστιοπλοΐα!!!

 

Τοπική κουζίνα και προϊόντα στην Κέα

Τοπικές σπεσιαλιτέ στην Τζιά είναι ο «πασπαλάς» -κομμάτια χοιρινού με αυγά και ντομάτα, «Λόζα» που είναι πιάτο με χοιρινό παστό, το μελιτζανόρυζο και διάφορες τοπικές πίτες όπως η τσιγαρόπιτα -πίτα με κομμάτια χοιρινού.

Στην Τζιά θα βρούμε ακόμα αμυγδαλωτά, θυμαρίσιο μέλι, παστέλι, τσάγαλο – γλυκό από άγουρα αμύγδαλα– και διάφορες γεύσεις γλυκών κουταλιού όπως αμπουρκούνα -πρώιμο σύκο της Τζιάς, παραδοσιακά τυριά όπως το ξυροτύρι, λουκάνικα, τζιώτικο κρασί το «μαυρούδι», και τα ιαματικά προϊόντα σπαθόλαδο και κεραλοιφή.

 

Αξιοθέατα στην Κέα

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας – Ιουλίδα

Δημαρχείο Κέας -Ιουλίδα

Λιόντας

Το εκπληκτικό αυτό άγαλμα, ο περιβόητος Λιόντας, το Λιοντάρι δηλαδή της Τζιας λίγο έξω από την Ιουλίδα – την Χώρα δηλαδή στα ορεινά της Κέας – στέκει λαξευμένος στον βράχο χωρίς καμία φανερή αιτία… Είναι μάλλον έργο του 8ου αιώνα π.Χ και για τους λάτρεις των μυστηρίων ανήκει σε εκείνα τα αινίγματα που σχετίζονται με τον αστερισμό του Λέοντα και την Σφίγγα της Αιγύπτου! Εντάξει, δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, είναι όμως κρυμμένο και αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση! Γιατί να σκαλίσει κάποιος στον βράχο ένα – οπωσδήποτε επιβλητικό – μνημείο, που δεν είναι σε κοινή θέα; Δεν υπάρχει απάντηση προς το παρόν, το πεδίο είναι ελεύθερο να δώσετε την δική σας.

Νερόμυλοι – Μυλοπὀταμος
Προϊστορικοί Οικισμοί Αγίας Ειρήνης και Ακρωτηρίου Κεφάλας
Κεφάλας 
Αρχαιολογικός Χώρος Καρθαίας
Πύργος Αγίας Μαρίνας
Παναγία Καστριανή

Χρήσιμες Πληροφορίες
Χωριά στην Κέα

Ιουλίς ή Ιουλίδα ή Κέα ή Χώρα

Κορησσία ή Λιβάδι

Βουρκάρι

Οτζιάς

Ποίσσες ή Πήσσες

 

 

Παραλίες στην Κέα

Γιαλισκάρι

Ψιλή Άμμος

Καμπί 

Κορησσία

Κούνδουρος

Ξύλα

Ορκός

Τρεις Αμμουδιές

Οτζιάς

Ποίσσες

Σπαθί

Συκαμιά

Βρόσκοπος

Κεφάλα

Λαδού

 

Τηλέφωνα
Κωδικός Περιοχής 22880
Δήμος Κέας 22221, 22002
Αστυνομικό Τμήμα  21100
Λιμεναρχείο 21344
Περιφερειακό Ιατρείο 22200
Αρχαιολογικό Μουσείο 22079
Λιμεναρχείο Λαυρίου 22920, 25249
KEA CAMPING 31302

 

πηγή: https://goo.gl/eB4Oir