User login

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

You are here

Διαβάστε επίσης

O Erytos II - Cosmote με το εντυπωσιακό του μπαλόνι
(Αγώνες)

Η τελευταία διαδρομή σε αυτό τα ράλι των αγώνων της Aegean Regatta  περιλάμβανε την διαδρομή 54ν.μ. απο την Νίσυρο στο πανέμορφο νησί της Ρόδου.

Οι συνήθεις ύποπτοι της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 40ν.μ. απο την Αστυπάλαια στο νησί της Νισύρου. Οι συνθήκες και η εξέλιξη του αγώνα, οι πρωταγωνιστές και οι... συνήθεις ύποπτοι!

Η πρώτη ημέρα αγώνων της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 58ν.μ. από την Πάτμο στο νησί της Αστυπάλαιας. Η τακτική των κυβερνητών και η εξέλιξη του αγώνα, τα σκάφη που έπαθαν ζημιές καθώς και οι πρωταγωνιστές της πρώτης ημέρας αγώνων.

Εξαιρετική εκκίνηση για το Tomahawk GRE-2004 στα ORC Club
(Αγώνες)

Με πολλές απουσίες η τελευταία ιστιοδρομία του Cyclades Regatta που ανέδειξε τους νικητές του αγώνα και αποτέλεσε την πιο ενδιαφέρουσα πλεύση για τους ιστιοπλόους από πλευράς τακτικής.

Μαϊνάροντας τη μαΐστρα με 35 κόμβους αέρα
(Αγώνες)

Συναρπαστική η ιστιοδρομία Πάρος-Σέριφος, με αέρα της τάξης των 30 κόμβων και καταιγιστικές σπηλιάδες στην είδοσο του όρμου της Σερίφου. Ζημιές σημειώθηκαν μα τελικά οι ιστιοπλόοι, σώοι και αβλαβείς κατέφθασαν νωρίς το απόγευμα στον προορισμό τους.

Από τον χρήστη Nikrene | Sat, 2016-01-23 18:48 | Προσωπικότητες

Όταν οι Έλληνες προπονητές ιστιοπλοίας διαπρέπουν στο εξωτερικό

Μπορεί  η τεχνογνωσία να εξελίσσεται, χρόνο με τον χρόνο και η τεχνολογία να  διαδραματίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη διακυβέρνηση ενός πλοίου όμως η ναυτοσύνη αποτελεί πάντοτε τον κοινό παρανομαστή. Και σε αυτό οι έλληνες παραμένουν κορυφαίοι. Γνωρίζουν να δαμάζουν τους αέρηδες και τα κύματα, ένα με το υγρό στοιχείο. Ο καθρέπτης της ελληνικής ναυτοσύνης είναι η ιστιοπλοία εκεί όπου ο ιστιοπλόος έχει ως κινητήρια δύναμη για το σκάφος του τα στοιχεία της φύσης.

Παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί, οι έλληνες ιστιοπλόοι παλεύουν κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» προσπαθώντας να συναγωνιστούν τους ξένους που κατεβαίνουν σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου έχοντας μαζί τους προπονητή, σύγχρονα σκάφη, φυσιοθεραπευτή, διατροφολόγο ακόμη και…μετεωρόλογο!  Και όμως τα ελληνόπουλα, που κάποιες φορές πάνε στο εξωτερικό να αγωνιστούν ακόμη και χωρίς προπονητή (!!!),  καταφέρνουν να διακρίνονται σε υψηλότατο επίπεδο και να παίρνουν προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Η γνώση που έχουν οι έλληνες ιστιοπλόοι αλλά και το ταλέντο τους στη θάλασσα  έχει ως αποτέλεσμα Έλληνες προπονητές να φεύγουν στο εξωτερικό για να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν μπορεί να τους κρατήσει αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, το πρόσφορο έδαφος, για να εξασκήσουν το  επάγγελμά τους και συνάμα το πάθος τους όπως θα ήθελαν. Όποιος έχει την ευκαιρία απλώς… «την κάνει για έξω».   
 

Νίκος Δρούγκας: Αγκόλα
Τα παραδείγματα πολλά και αξιοσημείωτα τα οποία όμως σχεδόν ποτέ δεν απολαμβάνουν της προβολής που τους αξίζει. Πρόσφατα ο προπονητής, Νίκος Δρούγκας, κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς  Αγώνες του Ρίου στην κατηγορία 470, με πλήρωμα από  την Αγκόλα, χώρα που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στον χάρτη της παγκόσμιας  ιστιοπλοίας. Επιτυχία την οποία κάποιοι παρομοιάζουν με εκείνη που είχε πετύχει η πρώτη ομάδα από την τροπική Τζαμάικα που πήγε στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στο Calgary του Καναδά το 1988 για να διαγωνιστεί στο έλκηθρο! Είναι προπονητής τον οποίο καλούν πληρώματα από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Πορτογαλία για προπονητική υποστήριξη και ανάπτυξη, λόγω των γνώσεων που έχει. Αμερικάνοι αθλητές του διακρίνονται πλέον σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Πρόσφατα η παγκόσμια ομοσπονδία ιστιοπλοίας, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 420 που διεξήχθη στη Μαλαισία, τον επέλεξε ως επικεφαλής για να αναλύει στους άλλους προπονητές εθνικών ομάδων την τακτική των αγώνων.

 

Μιχάλης Μηλαίος και Νικήτας Κεχαγιόγλου: ΗΠΑ
Υπάρχει όμως και συνέχεια. Ο Μιχάλης Μηλαίος, ένας ακόμη Έλληνας προπονητής ιστιοπλοίας ανέλαβε γυναικείο πλήρωμα στα 470 των ΗΠΑ, το οποίο ήταν δεύτερο στη χώρα του και το οδήγησε πριν από λίγες ημέρες στην κατάκτηση του Παναμερικανικού πρωταθλήματος και στη συνέχεια στην κατάκτηση  του πρωταθλήματος Βορείου Αμερικής, ενώ διεκδικεί πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016. Πιο πριν δούλεψε στην Κωνσταντινούπολη ανεβάζοντας το επίπεδο των αθλητών που είχε αναλάβει.  

Στο μεταξύ, οι Αμερικάνοι έχουν αποφασίσει να δώσουν βάση και στις κατηγορίες ανάπτυξης, στα optimist όπου αγωνίζονται παιδιά έως 15 ετών. Για τον λόγο αυτό κάλεσαν Έλληνα προπονητή, τον Νικήτα Κεχαγιόγλου ο οποίος ετοιμάζει βαλίτσες για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ηλίας Μυλωνάς: Ολλανδία
Ένα μεγάλο όνομα  στην ιστιοπλοία είναι ο Ηλίας Μυλωνάς, παλαιός προπονητής της ολυμπιονίκης  Σοφίας Μπεκατώρου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στην Ολλανδία, με το γυναικείο πλήρωμα που προπονεί στα 470, όχι μόνο να έχει πάρει την πρόκριση για το Ρίο το 2016 αλλά να θεωρείται φαβορί για μετάλλιο.

Δημήτρης Λεκάκης: Μαλαισία
Στη μακρινή  Μαλαισία βρίσκεται ο  Δημήτρης Λεκάκης ο οποίος  μαθαίνει ιστιοπλοία τους Μαλαισιανούς και είδε το 2014 το πλήρωμα που προπονούσε στα 420 να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα  εφήβων.

Αντώνης Δροσόπουλος και Βαγγέλης Ατζεμιάν : Ελβετία και Αγγλία αντίστοιχα
Ο κατάλογος μακραίνει αφού ο Αντώνης Δροσόπουλος βρέθηκε στην εθνική ομάδα optimist της Ελβετίας, ενώ ο Βαγγέλης Ατζεμιάν για χρόνια δίδασκε τα μυστικά της θάλασσας  στους μικρούς  Άγγλους ιστιοπλόους, σε μία χώρα η οποία έχει τεράστια παράδοση και παρουσία  στο άθλημα με σωρεία κατακτήσεων μεγάλων διακρίσεων.

Με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ο κατάλογος με τους προπονητές ιστιοπλοίας που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό θα μεγαλώνει, όπως συμβαίνει με χιλιάδες ελληνόπουλα τα οποία πολλές φορές βγάζουν ασπροπρόσωπη αυτή τη χώρα, καταδεικνύοντας την αξιοσύνη αυτού του λαού, περήφανοι ως Έλληνες.

 

Πηγή: protothema.gr