User login

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

You are here

Διαβάστε επίσης

O Erytos II - Cosmote με το εντυπωσιακό του μπαλόνι
(Αγώνες)

Η τελευταία διαδρομή σε αυτό τα ράλι των αγώνων της Aegean Regatta  περιλάμβανε την διαδρομή 54ν.μ. απο την Νίσυρο στο πανέμορφο νησί της Ρόδου.

Οι συνήθεις ύποπτοι της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 40ν.μ. απο την Αστυπάλαια στο νησί της Νισύρου. Οι συνθήκες και η εξέλιξη του αγώνα, οι πρωταγωνιστές και οι... συνήθεις ύποπτοι!

Η πρώτη ημέρα αγώνων της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 58ν.μ. από την Πάτμο στο νησί της Αστυπάλαιας. Η τακτική των κυβερνητών και η εξέλιξη του αγώνα, τα σκάφη που έπαθαν ζημιές καθώς και οι πρωταγωνιστές της πρώτης ημέρας αγώνων.

Εξαιρετική εκκίνηση για το Tomahawk GRE-2004 στα ORC Club
(Αγώνες)

Με πολλές απουσίες η τελευταία ιστιοδρομία του Cyclades Regatta που ανέδειξε τους νικητές του αγώνα και αποτέλεσε την πιο ενδιαφέρουσα πλεύση για τους ιστιοπλόους από πλευράς τακτικής.

Μαϊνάροντας τη μαΐστρα με 35 κόμβους αέρα
(Αγώνες)

Συναρπαστική η ιστιοδρομία Πάρος-Σέριφος, με αέρα της τάξης των 30 κόμβων και καταιγιστικές σπηλιάδες στην είδοσο του όρμου της Σερίφου. Ζημιές σημειώθηκαν μα τελικά οι ιστιοπλόοι, σώοι και αβλαβείς κατέφθασαν νωρίς το απόγευμα στον προορισμό τους.

Από τον χρήστη Dimitris Tsapelas | Wed, 2016-01-27 00:20 | Παραϊστιοπλοϊκά

Τηλεκατευθυνόμενη ιστιοπλοΐα

Η τηλεκατευθυνόμενη ιστιοπλοΐα χρόνο με τον χρόνο αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Ανά τον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες «κυβερνήτες» που κατασκευάζουν μικρογραφίες αγωνιστικών ιστιοπλοϊκών σκαφών τα οποία με την χρήση τηλεχειριστήριου κατευθύνουν εξ' αποστάσεως. Η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ISAF) μάλιστα, έχει επίσημα θεσμοθετήσει κλάδο τηλεκατευθυνόμενης ιστιοπλοΐας με την ονομασία International Radio Sailing Association (IRSA) και αναγνωρίζει τέσσερις κλάσεις σκαφών:  τα Α class, 10-Rater, Marblehead και IOM (International One Meter).

Marblehead και IOM

Περισσότερο δημοφιλείς από τις τέσσερις αναγνωρισμένες κλάσεις είναι τα ΙΟΜ και Marblehead. Η κλάση ΙΟΜ είναι η πιο αυστηρή από θέμα κανονισμών, με περιορισμούς στο μήκος της γάστρας, την επιφάνεια των ιστίων, το βύθισμα, το βάρος της καρένας, το ολικό βάρος κ.α. Ενδεικτικό της αυστηρότητας των προδιαγραφών είναι ότι μέχρι και συγκεκριμένο κράμα αλουμινίου προβλέπεται για το κατάρτι και τις μάτσες, παραπέμποντας αρκετά σε αυτό που ονομάζουμε «One desing».

Η κλάση Marblehead από την άλλη θεωρείται η «Formula 1» των τηλεκατευθυνόμενων σκαφών και ο κανονισμός της περιορίζει τον κατασκευαστή μόνο την επιφάνεια των πανιών, το μήκος γάστρας και το βύθισμα. Από εκεί και πέρα ο μοντελιστής  έχει την ευχέρεια να πειραματιστεί με το βάρος  και το σχέδιο του σκάφους και να χρησιμοποιήσει διάφορα υλικά κατασκευής όπως το carbon, το Kevlar κ.α.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται ανά τον κόσμο Εθνικοί, Πανευρωπαϊκοί και Παγκόσμιοι αγώνες για τις προαναφεθείσες κλάσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά από τους αντίστοιχους αγώνες Ανοικτής Θάλασσας και τριγώνου.  Τηρούνται οι κανόνες αγώνων ιστιοπλοΐας (RRS) όπως και στους αγώνες τριγώνου με μικρές αλλαγές κυρίως στην ονοματολογία, τον εξοπλισμό, την απόσταση ζώνης και την ποινή δυο στροφών όπως προβλέπει η παράγραφος Ε' των κανόνων ειδικά για τα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η Μέκκα της τηλεκατευθυνόμενης ιστιοπλοΐας

Οι χώρες καταγωγής των κυβερνητών που συναντάμε συνήθως στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκών και διεθνών αγώνων είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θεωρείται η «Μέκκα» της τηλεκατευθυνόμενης ιστιοπλοΐας, αφού εκεί συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός σκαφών και κυβερνητών από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η τηλεκατευθυνόμενη ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 σε διάφορες μορφές και αποσπασματικά. Από το 2012 και μετά, έπειτα από ένα μακροχρόνιο διάστημα αδράνειας, συνεχώς κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Γι’ αυτήν και ενόψει του Κυριακάτικου Κυπέλου που φιλοξενείται στο Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Βούλας θα αναφερθούμε αναλυτικά στο αυριανό άρθρο.