User login

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

You are here

Διαβάστε επίσης

O Erytos II - Cosmote με το εντυπωσιακό του μπαλόνι
(Αγώνες)

Η τελευταία διαδρομή σε αυτό τα ράλι των αγώνων της Aegean Regatta  περιλάμβανε την διαδρομή 54ν.μ. απο την Νίσυρο στο πανέμορφο νησί της Ρόδου.

Οι συνήθεις ύποπτοι της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 40ν.μ. απο την Αστυπάλαια στο νησί της Νισύρου. Οι συνθήκες και η εξέλιξη του αγώνα, οι πρωταγωνιστές και οι... συνήθεις ύποπτοι!

Η πρώτη ημέρα αγώνων της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 58ν.μ. από την Πάτμο στο νησί της Αστυπάλαιας. Η τακτική των κυβερνητών και η εξέλιξη του αγώνα, τα σκάφη που έπαθαν ζημιές καθώς και οι πρωταγωνιστές της πρώτης ημέρας αγώνων.

Εξαιρετική εκκίνηση για το Tomahawk GRE-2004 στα ORC Club
(Αγώνες)

Με πολλές απουσίες η τελευταία ιστιοδρομία του Cyclades Regatta που ανέδειξε τους νικητές του αγώνα και αποτέλεσε την πιο ενδιαφέρουσα πλεύση για τους ιστιοπλόους από πλευράς τακτικής.

Μαϊνάροντας τη μαΐστρα με 35 κόμβους αέρα
(Αγώνες)

Συναρπαστική η ιστιοδρομία Πάρος-Σέριφος, με αέρα της τάξης των 30 κόμβων και καταιγιστικές σπηλιάδες στην είδοσο του όρμου της Σερίφου. Ζημιές σημειώθηκαν μα τελικά οι ιστιοπλόοι, σώοι και αβλαβείς κατέφθασαν νωρίς το απόγευμα στον προορισμό τους.

Από τον χρήστη Nikrene | Wed, 2015-12-23 00:55 | Επικαιρότητα

Διάσωση 75 προσφύγων από Έλληνες ιστιοπλόους

Τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου, ιστιοπλοϊκό που έπλεε νότια των Οινουσσών εντόπισε και περισυνέλεξε 75 πρόσφυγες που είχαν καταπλεύσει με φουσκωτές βάρκες στο νησίδα «Πασάς» και βρίσκονταν σε κίνδυνο .

Πρόκειται για το σκάφος «Ωκεανός» του κ. Δημήτρη Τιμόλογου με κυβερνήτη τον κ. Ηλία Κουτσούμπα, επαγγελματία Skipper, που απέπλευσε στις 16 Δεκεμβρίου από τον ΝΟ Αμφιθέας με προορισμό τη Χίο έχοντας ως σκοπό να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Έκτοτε, πραγματοποιεί νυχτερινές πλεύσεις προς εντοπισμό προσφύγων που τον τελευταίο καιρό συρρέουν στη χώρα από τα παράλια της Τουρκίας μέσα σε φουσκωτές βάρκες. Η δράση του πληρώματος που αποτελείται από επτά άτομα συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη και περιλαμβάνει ένα ναυαγοσώστη και έναν διασώστη γίνεται σε αγαστή συνεργασία με τις Αρχές.

Αργά τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου και ενώ έπλεε νότια των Οινουσσών εντόπισε και περισυνέλεξε 75 πρόσφυγες που είχαν καταπλεύσει μέσα στη  νύχτα σε δύο διαφορετικά σημεία της νησίδας «Πασάς» ή αλλιώς «Παναγιά». Το Amola επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κυβερνήτη του σκάφους κ. Κουτσούμπα που μας περιέγραψε τί ακριβώς συνέβη:

Αναμένονταν αυξημένη ροή προσφύγων

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου το πλήρωμα είχε πληροφορίες από εθελοντική ομάδα παροχής βοήθειας που δραστηριοποιείται στην περιοχή ότι κατέφθασε φουσκωτή βάρκα νότια της Χίου και συγκεκριμένα στην Αγία Ερμιόνη. «Για το λόγο αυτό κινηθήκαμε προς τις Οινούσσες όπου είχαμε δει σωσίβια τις προηγούμενες ημέρες» ανέφερε ο κυβερνήτης και σημείωσε ότι αναμενόταν αυξημένη ροή προσφύγων λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε τα τελευταία βράδια.
Στις 00:14 ξημερώματα Κυριακής και ενώ το σκάφος έπλεε νότια της νησίδας«Πασάς» παρατήρησαν φωτιά σε μία από τις παραλίες. «Αμέσως ενημερώσαμε τις Αρχές και εν συνεχεία προσεγγίσαμε το σημείο, ρίξαμε άγκυρα και ο ναυαγοσώστης μας φορώντας βατραχοπέδιλα μαζί με μία κοπέλα από το πλήρωμα, πήραν το dinghy και βγήκαν στη στεριά», είπε ο Κυβερνήτης. Γύρω από τη φωτιά βρίσκονταν 15 άτομα εκ των οποίων 5 παιδιά, σε καλή κατάσταση και με τη βοήθεια της μικρής φουσκωτής βάρκας επιβιβάστηκαν στον «Ωκεανό», τρία με τέσσερα άτομα τη  φορά.

Εξήντα άτομα πάνω στα βράχια

Στη συνέχεια το πλήρωμα και ενώ κατευθυνόταν προς τις Οινούσσες, πλέοντας δίπλα στον φάρο της νησίδας, εντόπισε μεγάλο αριθμό ατόμων πάνω στα βράχια. «Η αρχική μας εκτίμηση ήταν ότι πρόκειται για 30-40 άτομα αλλά τελικά ήταν 60» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Η προσέγγιση στο σημείο ήταν δύσκολη καθώς έπρεπε να αγκυροβολήσουμε ανάμεσα σε δύο ξέρες που βρίσκονται εκεί. Η βάρκα των ανθρώπων είχε πέσει στα βράχια, αυτοί περπάτησαν μέσα στη θάλασσα και βρεγμένοι ανέβηκαν στον βράχο. Θεωρώ ότι είχαν βάλει σημάδι τον φάρο ερχόμενοι από απέναντι αλλά έπεσαν στην ξέρα».

Στην ερώτησή μας αν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας με τους πρόσφυγες μέσω της αγγλικής γλώσσας ο κυβερνήτης χαρακτηριστικά μας είπε: «Μόλις ένας μιλούσε αγγλικά αλλά και πάλι σε αυτές τις περιπτώσεις δε χρειάζεται. Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους, τους παίρνεις από τον βράχο και τους βάζεις στο σκάφος».

Ημιθανές βρέφος ανάμεσα στους πρόσφυγες

Το πλήρωμα των ιστιοπλόων διακόμισε τις γυναίκες και τα παιδιά στις Οινούσσες και επέστρεψε στο σημείο να περισυλλέξει τους γηραιότερους. Προς έκπληξη όλων ανάμεσα στη δεύτερη ομάδα ανθρώπων βρίσκονταν και ένα βρέφος που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας «Το βρέφος ήταν ημερών, ήταν τόσο μικρό που χάνονταν στην αγκαλιά μου. Ήταν ημιθανές, παρουσίαζε ρόγχο στην αναπνοή και αμέσως του παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες και ευτυχώς επανήλθε».

Έπειτα από εντολή του Λιμεναρχείου το «Ωκεανός» κατευθύνθηκε άμεσα προς τη Χίο όπου κατέφθασε στις 08:45, με ασθενοφόρο να περιμένει το πλήρωμα στο λιμάνι για να διακομίσει το βρέφος στο Νοσοκομείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην ταραχή της νύχτας ένα τετράχρονο κορίτσι βρέθηκε μόνο του στο πρώτο γκρουπ των διασωθέντων στις Οινούσσες όπου μη γνωρίζοντας την τύχη των γονιών του ξέσπασε σε ασταμάτητους λυγμούς. Μαζί του έμεινε στις Οινούσσες η Δέσποινα από το πλήρωμα και μόνο αργά το απόγευμα της Κυριακής, όταν διαπιστώθηκε τί ακριβώς έχει συμβεί, το κορίτσι μεταφέρθηκε στη Χίο. «Η σκηνή της συνάντησης του παιδιού με τους γονείς του ήταν σπαρακτική», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Η δράση του Λιμενικού Σώματος

Τέλος ο κυβερνήτης μας μίλησε για το Λιμενικό και το έργο που επιτελεί αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα παράλια των δύο χωρών: «Προς αποφυγή παρεξηγήσεων θέλω να τονίσω ότι οι υπάλληλοι του Λιμενικού Σώματος όχι μόνο κάνουν σωστά τη δουλειά τους αλλά υπερβάλλουν εαυτούς και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην περιοχή. Φανταστείτε μόνο ότι την Κυριακή το πρωί είχαν περισυλλεγεί άλλοι 120 άνθρωποι στη Βόρεια πλευρά των Οινουσσών. Μας έχουν συμπεριφερθεί άψογα, είναι εξυπηρετικοί και μας έχουν δείξει εμπιστοσύνη» σημείωσε ο κυβερνήτης και έκλεισε τη συνέντευξη με κάλεσμα σε βοήθεια από λοιπούς ιστιοπλόους εθελοντές και αρμόδιους φορείς.

Το άρθρο συνεχίζεται.