User login

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

You are here

Διαβάστε επίσης

O Erytos II - Cosmote με το εντυπωσιακό του μπαλόνι
(Αγώνες)

Η τελευταία διαδρομή σε αυτό τα ράλι των αγώνων της Aegean Regatta  περιλάμβανε την διαδρομή 54ν.μ. απο την Νίσυρο στο πανέμορφο νησί της Ρόδου.

Οι συνήθεις ύποπτοι της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 40ν.μ. απο την Αστυπάλαια στο νησί της Νισύρου. Οι συνθήκες και η εξέλιξη του αγώνα, οι πρωταγωνιστές και οι... συνήθεις ύποπτοι!

Η πρώτη ημέρα αγώνων της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 58ν.μ. από την Πάτμο στο νησί της Αστυπάλαιας. Η τακτική των κυβερνητών και η εξέλιξη του αγώνα, τα σκάφη που έπαθαν ζημιές καθώς και οι πρωταγωνιστές της πρώτης ημέρας αγώνων.

Εξαιρετική εκκίνηση για το Tomahawk GRE-2004 στα ORC Club
(Αγώνες)

Με πολλές απουσίες η τελευταία ιστιοδρομία του Cyclades Regatta που ανέδειξε τους νικητές του αγώνα και αποτέλεσε την πιο ενδιαφέρουσα πλεύση για τους ιστιοπλόους από πλευράς τακτικής.

Μαϊνάροντας τη μαΐστρα με 35 κόμβους αέρα
(Αγώνες)

Συναρπαστική η ιστιοδρομία Πάρος-Σέριφος, με αέρα της τάξης των 30 κόμβων και καταιγιστικές σπηλιάδες στην είδοσο του όρμου της Σερίφου. Ζημιές σημειώθηκαν μα τελικά οι ιστιοπλόοι, σώοι και αβλαβείς κατέφθασαν νωρίς το απόγευμα στον προορισμό τους.

Από τον χρήστη Rigopoulos | Mon, 2016-01-25 00:05 | Εκπαιδευτικά

Ομιλία ιατρικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο τη Γυναίκα

Το ερχόμενο Σάββατο 30 Ιανουαρίου ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος εκπλήσσει ευχάριστα διοργανώνοντας ομιλία ιατρικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο τη Γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Λευκιανών Πάρου της Αθήνας, ο ΝΟΕ θα φιλοξενήσει στην αίθουσα εκδηλώσεών του τον γυναικολόγο Δρ. Θεοδόση Αρκουλή και τη γυναικολόγο Δρ. Μάρυ Μητροπούλου οι οποίοι θα παραχωρήσουν ομιλία με θέμα "Υπογονιμότητα, Εμβόλιο τραχήλου της μήτρας και Εμμηνόπαυση" και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Το Amola θεωρώντας το θέμα της ομιλίας άκρως ενδιαφέρον για τις γυναίκες ιστιοπλόους, τις συζύγους των ιστιοπλόων αλλά και γενικότερα, επικοινώνησε αρχικά με τον Όμιλο και εν συνεχεία τον ιατρό με σκοπό να συνταχθεί κείμενο με σκοπό την προβολή της εκδήλωσης και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής μας απέστειλε το κάτωθι κείμενο και τον ευχαριστούμε βαθύτατα:

 

Υπογονιμότητα

300.000 ζευγάρια στην Ελλάδα και 80.000.000 σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όσον αφορά την απόκτηση ενός μωρού, γεγονός το οποίο οδηγεί σε κοινωνικό πρόβλημα.
Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν δεν καταφέρει να συλλάβει μετά απο ένα έτος συστηματικών και χωρίς προφύλαξη επαφών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το χρονικό διάστημα  του ενός έτους μειώνεται στους έξι μήνες για μια γυναίκα άνω των 35 
ετών.

Υπογονιμότητα: πρόβλημα του ζευγαριού και όχι του ενόςΗ υπογονιμότητα οφείλεται κατά το 1/3 στη γυναίκα, 1/3 στον άνδρα και το υπόλοιπο 1/3 της υπογονιμότητας οφείλεται και στους δύο. Ωστόσο, θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα του ζευγαριού και όχι του εκάστοτε συντρόφου μεμονομένα. Η σύγχρονη επιστήμη όμως στον τομέα της υπογονιμότητας, δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς να διαγνώσουμε αλλά και να λύσουμε προβλήματα που παλαιότερα θεωρούνταν δυσεπίλυτα, με μεθόδους όπως η ενδομήτρια σπερματέγχυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σήμερα είναι δυνατό να γίνει διάγνωση και αποφυγή σοβαρών ασθενειών πριν μεταφερθεί το έμβρυο στην μήτρα με την προεμφυτευτική διάγνωση και να αποσοβηθούν νόσοι όπως η μεσ. αναιμία, μυοδυστροφίες, κλπ. Η κρυοδιατήρηση εμβρύων δίνει δυνατότητα από μια προσπάθεια να γίνουν πολλές εμβρυομεταφορές δηλαδή  να γεννηθούν πολλά παιδιά.

Τέλος, μια πολύ σημαντική τεχνική είναι αυτή της κρυοδιατήρησης ωαρίων που μπορεί να βοηθήσει γυναίκες οι οποίες είτε πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, όπως σε περιπτώσεις νεανικού καρκίνου, είτε έχουν αναβάλλει την απόκτηση ενός παιδιού για αργότερα λόγω καριέρας ή μη εύρεσης κατάλληλου συντρόφου.

Εμβόλιο τραχήλου της μήτρας

O HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), εντοπίζεται σε γυναίκες 18-25 ετών, σε ποσοστό 80% και με τη πάροδο της ηλικίας το ποσοστό αυτό μειώνεται, έτσι ώστε στην ηλικία των 50 ετών να φέρει τον ιό μόνο το 2% των γυναικών. Ο ιός αυτός προκαλεί τα θηλώματα στο σώμα (υπερκερατώσεις), συμπεριλαμβανομένων των κονδυλωμάτων και των δυσπλασιών στα γεννητικά όργανα και κυρίως στον τράχηλο της μήτρας (όπου σπανίως εξελίσσεται σε καρκίνο του τραχήλου). Από τους 120 τύπους του ιού, οι 35 βρίσκονται στα γεννητικά όργανα. 

Ο ιός τις πιο πολλές φορές μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας. Παραμένει αδρανής για πολλούς μήνες (συνήθως 3-8 μήνες), αν και μπορεί να εμφανιστεί και έπειτα από πολλά χρόνια. Εκεί ο ιός αναγκάζει τα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν μέχρι να τα αλλοιώσει και να τα καταστρέψει. Αυτά τα αλλοιωμένα κύτταρα προχωρούν προς την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, όπου εμφανίζονται σαν κονδύλωμα ή δυσπλασία.

Στις ηλικίες 18-25 το 80% των γυναικών έχει τον ιό και με την πάροδο της ηλικίας, το ποσοστό κατεβαίνει έτσι ώστε στην ηλικία των 50 ετών μόνο το 2% να έχει τον ιό. Ο εντοπισμός του ιού γίνεται με το τεστ Παπανικολάου και  την κολποσκόπηση (όταν αυτός έχει προσβάλλει τον τράχηλο και τον κόλπο), ενώ αν ο ιός έχει προσβάλλει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα εντοπίζεται και με απλή επισκόπηση της περιοχής.

Το έργο της πρόληψης μπορεί να διατελέσει η χρήση προφυλακτικού (ιδιαίτερα όσο αφορά τους τύπους υψηλού κινδύνου που προσβάλλουν τον τράχηλο) και ο εμβολιασμός. Στη χώρα μας διατίθενται έως τώρα 2 εμβόλια, δωρεάν σε ηλικίες εώς τα 26  έτη (το Gardasil και το Cervarix) τα οποία ενείονται σε τρείς δόσεις, ενδομυϊκά.

Εμμηνόπαυση

Τέλος, θα γίνει αναφορά στις αλλαγές που υφίσταται το σώμα της γυναίκας στην εμμηνόπαυση και  στις  προληπτικές ενέργειες, ώστε να υποστεί την μικρότερη δυνατή φθορά

 

Αρκουλής Θεοδόσιος - Μητροπούλου Μάρυ

Ιατροί Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά Μίτωση

www.mitosis.gr