User login

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

You are here

Διαβάστε επίσης

O Erytos II - Cosmote με το εντυπωσιακό του μπαλόνι
(Αγώνες)

Η τελευταία διαδρομή σε αυτό τα ράλι των αγώνων της Aegean Regatta  περιλάμβανε την διαδρομή 54ν.μ. απο την Νίσυρο στο πανέμορφο νησί της Ρόδου.

Οι συνήθεις ύποπτοι της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 40ν.μ. απο την Αστυπάλαια στο νησί της Νισύρου. Οι συνθήκες και η εξέλιξη του αγώνα, οι πρωταγωνιστές και οι... συνήθεις ύποπτοι!

Η πρώτη ημέρα αγώνων της Aegean Regatta 2017
(Αγώνες)

Η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλάμβανε την διαδρομή 58ν.μ. από την Πάτμο στο νησί της Αστυπάλαιας. Η τακτική των κυβερνητών και η εξέλιξη του αγώνα, τα σκάφη που έπαθαν ζημιές καθώς και οι πρωταγωνιστές της πρώτης ημέρας αγώνων.

Εξαιρετική εκκίνηση για το Tomahawk GRE-2004 στα ORC Club
(Αγώνες)

Με πολλές απουσίες η τελευταία ιστιοδρομία του Cyclades Regatta που ανέδειξε τους νικητές του αγώνα και αποτέλεσε την πιο ενδιαφέρουσα πλεύση για τους ιστιοπλόους από πλευράς τακτικής.

Μαϊνάροντας τη μαΐστρα με 35 κόμβους αέρα
(Αγώνες)

Συναρπαστική η ιστιοδρομία Πάρος-Σέριφος, με αέρα της τάξης των 30 κόμβων και καταιγιστικές σπηλιάδες στην είδοσο του όρμου της Σερίφου. Ζημιές σημειώθηκαν μα τελικά οι ιστιοπλόοι, σώοι και αβλαβείς κατέφθασαν νωρίς το απόγευμα στον προορισμό τους.

Από τον χρήστη Nikrene | Sun, 2015-08-02 14:00 | Ασφάλεια

10 + 1 συμβουλές για κάθε νέο ιστιοπλόο

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, άμα είσαι νέος ιστιοπλόος, να εύχεσαι να μην είναι μακρύς ο δρόμος! Να μην είναι γεμάτος περιπέτειες μα ούτε γεμάτος γνώση – δε θα τα μάθεις όλα στο πρώτο ταξίδι. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας να τους φοβάσαι γιατί ακόμα η σκέψη σου η ναυτική δεν είναι υψηλή και άσε την εκλεκτή συγκίνηση στο πνεύμα και το σώμα για αργότερα, όταν πολλά γαλόνια ιστιοπλοΐας θα έχεις κρεμάσει στο πέτο.

Τη θεωρία την παίζεις στα δάχτυλα – ή τουλάχιστον έτσι νόμίζεις: στίγμα, διοπτεύσεις, όργανα μα και σωρειτομελανίες και θυσανοστρώματα. Και μιας και έμαθες να εντοπίζεις το αστέρι του βοριά, είσαι έτοιμος να χαράξεις ταξίδι και να το έχεις για οδηγό να σου δείχνει το δρόμο. Πριν όμως νοικιάσεις σκάφος με την παρέα σου και ανοιχτείς στα ανοιχτά, διάβασε μερικές συμβουλές για να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Διάλεξε ήρεμα και απόμερα νερά. Μικρό σχεδίασε ταξίδι, μην ταξιδέψεις για μέρες μικρέ μου Οδυσσέα. Η εμπειρία σου δεν είναι ακόμη σε επίπεδο για να ανταπεξέλθεις σε δύσκολους καιρούς και να προβείς σε δύσκολους ελιγμούς. Δεν έχεις τη γνώση ακόμη να προφυλάσσεσαι από τον καιρό, πόσο μάλλον να βρεις απάγγιο νύχτα και με φουρτούνα. Γι’αυτό βγες στα ανοιχτά μόνο όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές: ήπιος καιρός, ελαφρύς άνεμος με λίγο κύμα θα σου εξασφαλίσουν άνετη πλεύση και θα απολαύσεις το ταξίδι.
Μη βγαίνεις έξω νύχτα, ούτε καν απόγευμα παρά μόνο πρωί για να έχεις μπροστά σου τη μέρα και φως άπλετο να βλέπεις και χρόνο για να σκεφτείς. Τα βράδια να είσαι αραχτός και να απολαμβάνεις τα αστέρια από σημείο σταθερό, χωμάτινο και όχι υδάτινο.
Ναύλωσε μικρό σκάφος, δεν είναι ακόμα η ώρα να καβαλικέψεις την Αργώ. Ένα μικρό αξιόπλοο σκάφος που θα ανταποκρίνεται εύκολα στο μανουβράρισμα και θα μπορείς να το αράζεις πιο έυκολα στα κατά τόπους λιμάνια. Ένα μεγάλο πάνω από 40 ποδάρια σκαρί θα ξεγυμνώσει το βασιλιά και θα αποκαλύψει τις περιορισμένες ναυτικές σου δεξιότητες.

Μπορεί η παρέα σου να είναι μια στρατιά από θαλάσσιους μνηστήρες, μην τους φορτώσεις όλους. Παρά μόνο πάρε τους εκλεκτούς σου συντρόφους, αυτούς που ξέρεις καλά και εμπιστεύεσαι. Τί κι αν έμαθες το κουμπάσο, άσε τον κουμπάρο και τον συμπέθερο και την αδελφή της Πηνελόπης, δε θέλεις γκρίνιες στα ανοιχτά του στυλ «ζαλίζομαι, πάμε πίσω» ή διαφωνίες για το «πού θα πάμε και τί θα κάνουμε». Και μην ξεχνάς πως είσαι εσύ ο κυβερνήτης, να μην επηρεάζεσαι από αυτά που σου λένε, να κάνεις μόνο αυτό που κρίνεις πιο ασφαλές, να τους το δώσεις να το καταλάβουν καλά.
Πριν πέσεις στο νερό εξήγησέ τους τις υποχρεώσεις τους και πως το ταξίδεμα δεν είναι μόνο αντηλιακό και αράζω στην πλώρη να κοιτάω τα δελφινάκια. Θα χρειαστείς βοήθεια, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος και ούτε μπορείς να αφήνεις το τιμόνι για να παίρνεις μούδα. Αλήθεια, μούδα είσαι σίγουρος ότι ξέρεις να παίρνεις; Πάρε μια μούδα δοκιμαστικά στα 2 μποφώρ γιατί μπορεί να χρειαστεί να πάρεις στα 7. Εκπαίδευσε το πλήρωμά σου όσο περισσότερο μπορείς, προετοίμασέ τους χωρίς να τους αγχώνεις: κάνε τους να νοιώσουν σημαντικοί που συμμετέχουν στα της πλεύσης.

 

Δε θέλω να σε φοβίσω, αλλά ο φόβος φυλάει τα έρημα. Άμα σου πέσει κανείς στο νερό; Δε θα είναι εκεί κοντά το λιμενικό μα ούτε και η μαμά του για να τον μαζέψει. Εσύ θα πρέπει να τον μαζέψεις οπότε βεβαιώσου πως μπορείς να μανουβράρεις γρήγορα και με ασφάλεια και πως κάποιος από το πλήρωμα δε θα τον χάσει από τα μάτια του. Σου είπα και πριν, μην ταξιδέψεις νύχτα.
Μην αφήνεις να πίνουν και να μεθάνε εν πλω, φτάνει η μέθη του απέραντου γαλάζιου να σας συνεπάρει και εξήγησέ τους πως πρέπει να κινούνται με ασφάλεια πάνω στο σκάφος, να πιάνονται και να προσέχουν τη μάτσα. Πάντα στο νου σου να έχεις τη μάτσα, πέρα από την Ιθάκη και πέρα από την Πηνελόπη που κάθεται στα ρέλια και σου χαμογελάει και θαυμάζει τί ωραία που κρατάς το τιμόνι! Γιατί η μάτσα σκοτώνει.

 

Και αφού μπήκες στο νερό και ξεκίνησες για το μεγάλο ταξίδι, φρόντισε να ξέρεις ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεσαι και πόσο μακριά βρίσκεσαι από τις ξέρες. Δε θέλεις μεσοπέλαγα να βυθιστείς εσύ, μαζί και με τα όνειρα για τις καλύτερες διακοπές ever. Μην εμπιστεύεσαι τυφλά τα όργανα και τα GPS, να τα διπλοτσεκάρεις με τις δικές σου διοπτεύσεις, να μελετάς καλά τους χάρτες και να κρατάς πάντα αποστάσεις ασφαλείας απ’τους κινδύνους.
 

Στα ανοιχτά δε θα έχεις πρόβλημα, κακά τα ψέματα. Κουτσά στραβά θα το πας. Πρόβλημα θα έχεις στα αγκυροβόλια, να είσαι σίγουρος γι’αυτό. Μελέτησε καλά τα αγκυροβόλια και σχεδίασε τις κινήσεις σου πολύ πριν φτάσεις. Εξήγησε στους συντρόφους σου το τί θα κάνουν, θα χρειαστεί και αυτοί να αβαράρουν και μπες στο λιμάνι αργά. Όσο πιο αργά μπορείς. Απαλά. Ρίξε την άγκυρα στον καιρό, με αρκετή καδένα για να σε κρατήσει και να κοιμηθείς ήσυχος το βράδυ. Πρόσεξε μην καβαλίσεις άλλες άγκυρες και μην αναστατώσεις τους γύρω σου με τον ερχομό σου.
 

Και αφού έχεις δέσει, ήρεμος πια μπορείς να αράξεις στο νησί, πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο. Η χαρά που θα νοιώσεις θα είναι απερίγραπτη και το ηλιοβασίλεμα που θα δεις, το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα που έχεις δει. Ξεκουράσου και απόλαυσε την Ιθάκη με την παρέα σου και μόλις έρθει η ώρα να ανοιχτείς και πάλι, θυμήσου τα παραπάνω. Με θάρρος τότε και σεβασμό συνάμα στο απέραντο ύδωρ, ξεχύσου και πάλι στην αγκαλιά του!